Röviden a pályaválasztásról

Életünk egyik legfontosabb döntése a megfelelő pályaválasztás, amellyel kapcsolatban először az általános iskolában fogalmazódnak meg kérdések, de a későbbi tanulmányok és a munkavállalás alatt is fontos döntéseket hozunk.


A diákok egy része hosszú hónapokig gondolkodik azon, hogy milyen szakmát, foglalkozást válasszon, hol tanuljon tovább. Mások viszont akkor találkoznak először ezekkel a kérdésekkel, amikor már dönteniük kell, merre tovább.


Pályaválasztáskor számos kérdésre próbálunk választ kapni:

  • Melyik szakmában lehetek sikeres?
  • Milyen foglalkozás illik hozzám?
  • Milyen szempontok alapján válasszam ki a megfelelő iskolát?
  • Hogyan döntsek jól?
  • Ki fog nekem segíteni?


Az oldalon rövid önismereti kérdőívek és feladatok találhatóak, amelyek segítik a személyes tulajdonságok feltérképezését és azok összevetését egy-egy szakma, foglalkozás elvárásaival.


Segítséget nyújtunk egy cselekvési terv elkészítéséhez is, amely megmutatja, milyen lépések szükségesek a kitűzött cél sikeres megvalósításához. A jelenlegi iskolarendszer megismerése pedig segítheti a megfelelő iskola kiválasztását.


Miért fontos, hogy megismerjük önmagunkat?

Céljaink sikeres elérését, a számunka fontos döntések meghozatalát jelentős mértékben segítheti, ha tisztában vagyunk erősségeinkkel, gyengeségeinkkel. Személyes tulajdonságaink közül az érdeklődés és képességeink ismerete kifejezetten fontos a pályaválasztásban.


Érdeklődésünk befolyásolja, hogy milyen tevékenységeket végzünk szívesen és melyeket kevésbé. Az érdeklődési körnek megfelelő foglalkozás kiválasztása lehetővé teszi, hogy olyan munkát végezhessünk, ami kedvünkre való, amiben tartósan és jól tudunk teljesíteni. Ilyen munkakörben kevésbé fáradunk el, munka közben csak úgy röpül az idő.


Képességeink és készségeink felmérése megmutatja, melyek azok az erősségeink, amelyekre alapozhatunk, és melyek azok, amelyekben még szükséges fejlődnünk. Ha a kiválasztott foglalkozásban jól tudjuk kamatoztatni erősségeinket, úgy sikeres, eredményes szakmai tevékenységet végezhetünk. Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy adott szakmához szükséges képességek, készségek gyakorlással fejleszthetőek.


Miért fontos, hogy megismerjük a különböző foglalkozásokat, képzéseket?

Magyarországon több ezer foglalkozás van, amelyek különböző tulajdonságokat és érdeklődést igényelnek: a közösségi érdeklődésű emberek jellemzően az oktatás és a nevelés területén dolgoznak például óvónőként, vagy az egészségügy területén mentőápolóként. A tárgyias érdeklődésű személyek inkább választanak például olyan faipari vagy mezőgazdasági szakmát, mint a bútorasztalos vagy a növénytermesztő. A főként művészei érdeklődésűek pedig alkotással és kultúrával kapcsolatos foglalkozásokat űznek, mint amilyen például a művelődésszervező vagy a filmrendező.
Vannak olyan foglalkozások, amelyek elsajátításához sokkal többet kell tanulni, mint másokhoz, és a személyes érdeklődésen túl érdemes azt is figyelembe venni, hogy az adott szakmában hány szakemberre van szükség. Mindezek befolyásolhatják döntéseinket, hiszen nem érdemes olyan pályairányban gondolkodnunk, amiben később nehezebben találunk munkát. Ha több olyan terület is van, amely megfelel az érdeklődési körünknek és a képességeinknek, akkor érdemes azt választani, ahol szükség van új munkaerőre.


Többet olvasok a szakmákról!