Gyakran ismételt kérdések
a felnőttek szakmai képzésével kapcsolatban:

Milyen lehetőségeim vannak felnőttként a tanulásra?

A Kaposvári Szakképzési Centrumban a felnőttek szakmai oktatásban, szakmai képzésben és egyéb képzésben vehetnek részt. A Szakmajegyzékbe tartozó szakmák tanulása kizárólag szakmai oktatás keretében történhet a szakképző intézményeinkben, iskolarends

Mi történt azokkal a szakmákkal, amelyek nem szerepelnek a Szakmajegyzékben?

A Szakmajegyzékbe nem kerülő szakmákat, amelyek nem épültek be az alapszakmákba, szakképesítésként szakmai képzés formájában lehet tanulni felnőttképzési jogviszonyban. A szakképesítések programkövetelményeit a https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon találja. Induló szakmai képzéseinkről a Képzéseink menüben olvashat.

Milyen jogviszony alá tartozok felnőttként, ha felnőttképzésbe jelentkezek?

Felnőttképzésben (részszakma vagy szakképesítés tanulásakor) életkortól függetlenül felnőttképzési jogviszony létesül a felnőttképzési szerződés aláírásával.

Felnőttképzési jogviszonyban jár-e diákigazolvány, utazási támogatás?

Felnőttképzési jogviszony nem jogosít kedvezményekre.

Melyek a képzésbe való bekapcsolódás feltételei?

Szakmai képzésbe a képzés programkövetelménye által előírt végzettséggel lehet bekapcsolódni, ami képzéstől függően lehet 8 általános iskolai végzettség vagy szakképzettség. A képzések előírhatnak egészségügyi (szakmai- és/vagy pálya-) alkalmassági vizsgálatot is.

Milyen lehetőségem van a korábban megszerzett kompetenciák beszámítására?

A korábban megszerzett kompetenciák beszámítása előzetes tudásszint felméréssel, a szakmai tanulmányok, végzettségek beszámítása hivatalos irat (igazolás, tanúsítvány, bizonyítvány) alapján történik. Előzetes tudás, szakmai tapasztalat beszámítása esetén óralátogatás alól felmentés adható, így a képzési idő rövidülésére kerülhet sor.

Mennyire rugalmas a képzés? Mennyire végezhető munka mellett?

A jelentkezéskor lehetőség nyílik az előzetesen megszerzett tudás beszámítására, így a képzési idő rövidülhet. Esti rendszerű képzéseink könnyebben végezhetők munka mellett. Távoktatásra is lehetőség nyílik egyes tananyagegységek esetében.

Hol olvashatok többet a képzések tartalmi jellemzőiről?

A szakképesítésekhez tartozó programkövetelményekről a https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon tájékozódhat, illetve a Kaposvári Szakképzési Centrumban tervezett képzések képzési tájékoztatóit is olvashatja (link).

Milyen finanszírozási módjai vannak a felnőttképzésnek? Tényleg ingyenes a képzés?

Felnőttként két szakma és egy szakképesítés megszerzése ingyenes abban az esetben, ha szakképző intézményben tanul. Az iskola kérhet térítési díjat a szakmai anyaghasználathoz, melyet sikeres vizsga esetén visszatérít a képzésben résztvevőnek. Két szakma és egy szakképesítés megszerzése utáni további szakmai, valamint a szakmai végzettséget nem adó képzéseinken való részvétel térítésköteles.

Hogyan zárulnak a képzések? Szükséges-e vizsgát tenni? Hol tehetek vizsgát?

Szakmai képzésben (szakképesítés) a képzés tanúsítvánnyal zárul, mellyel jelentkezni lehet vizsgára. Szakképesítés csak sikeres vizsgával szerezhető. A vizsgát a szakképző intézményeinkben szervezzük.

Milyen végzettséget, dokumentumot szerezhetek felnőttképzésben?

A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít és legalább egy munkakör betöltésére képesít. A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít.

Milyen képzésekre lehet jelentkezni?

Induló képzéseinkről a Képzéseink menüben tájékozódhat.

Mi a jelentkezés módja? Hol tudok képzésre jelentkezni? Mi szükséges a jelentkezéshez?

Jelentkezni ügyfélszolgálatunkon (link), iskoláinkban (link) vagy az online jelentkezési lap (link) kitöltésével tud. Jelentkezéséhez csatolnia kell a legmagasabb iskolai végzettségéről szóló bizonyítványa másolatát, illetve – amely képzéseknél releváns – a szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány másolatát. Amennyiben a képzés indításáról tájékoztatjuk, a felnőttképzési szerződés megkötésének további feltétele az egészségügyi (szakmai- és/vagy pálya-) alkalmassági vizsgálatról szóló igazolás átadása.

Milyen alkalmassági vizsgán kell részt vennem a képzés elkezdéséhez?

A vonatkozó rendelet szakmai alkalmassági vizsgálatot ír elő, amely a szakma elsajátításának megkezdését megelőző, illetőleg a képzés és az átképzés időszakában az alkalmasság véleményezése érdekében végzett orvosi vizsgálat.

Mit tehetek, ha nem találok a kszc.hu weboldalon olyan szakmát, amire jelentkeznék?

Azt javasoljuk, mindenképpen jelezze igényét felénk elérhetőségeinken. Az igények alapján tudunk új képzés indításán dolgozni.

Felnőttek szakmaszerzési lehetőségei